Butik bira yapımı, başlangıç seti fiyatları, gaz çıkışı durmuyor, forum ve şişe hakkında bilgiler alabilirsiniz. Genellikle küçük ölçekli bağımsız üreticiler tarafından üretilen özel bir alkol çeşididir. Küçük işletmeler çoğunlukla eski üreticilerle rekabete girmez. Dolayısıyla kendi lezzetini ve özel harmanını sunmaya çalışıyorlar. Bu üreticiler eskiden içki yapımında geleneksel teknikleri kullanıyorlar. Bu da biranın lezzetini çok daha ileriye götürmekte.
Başlamadan önce eğer bira fiyatları‘nı düşürmek amacıyla butik kitlerinden alırsanız gayet karlı çıkabilirsiniz. İşte sırasıyla yapacağımız tüm işlemler;
- Kitinizi hazırladıktan sonra fermantasyon kabına geçirelim.
- Su, maya ve şeker ekleyip hava kilidi kapağı kapatın ve 1 ile 2 hafta bekleyelim.
- Fermantasyonumuz bittiğinde şişelere aktarın.
- Şeker ekleyin ve kapakları kapatın. (Gazlanma işlemi)
Bir ile iki hafta serin ve karanlık yerde beklettikten sonra içebilirsiniz.
Butik Bira Başlangıç Seti İçindekiler
Evde alkol yapmak için kullanılan butik bira başlangıç seti son dönemlerde oldukça popüler. Aslında geleneksel üreticilerin kullandığı bir üretim taktiğidir. Fakat günümüzde evde kendinize güzel içecekler yapmak için tercih edildi. Genelde bu aletler satın alınsa da evde kendinizde oluşturabilirsiniz. Ancak bazı aletleri temin etmeniz zor olabilir. Eğer sipariş ettiyseniz içerisindeki kılavuzu kesinlikle okuyunuz.
Aletler çoğunlukla bira üretmek için Avrupa ile Amerika ülkelerinde üretiliyor. Butik başlangıç için seti fiyatları 1,000 ile 1,5000 TL arasında. İçerisinde bulunan araçlar;
- Alu poşet pilsner
- Mayalama kovası
- Şerit termometre
- Kova musluğu
- Arındırıcı
- Temizleyici
- Çubuk
- Hava kilidi
- Dolum çubuğu
- Yapım kılavuzu
- Kapak kapatıcı
- Şişe kapakları
- Fırça ve Şeker Ölçeği
Yukarıdaki listede saydığımız bu eşyalara sahipseniz kendinize güzel içki ve içecekler üretebilirsiniz.
Butik Bira Gaz Çıkışı Durmuyor Neden?
Eğer mayalama işleminden sonra 3 ile 4 gün sonrasında durmuyorsan sakin olun. Butik bira gaz çıkışı durmuyor ise hidrometre kullanmalıyız. Çünkü dışarıdan bakarak kimse size şişeleme yap veya yapma diyemez. Burada bu aletle fermantasyon sürecini gözlemleyeceğiz. Ardından bir karar verelim. Silindir kabı alıp içine biraz numune ekleyin. Sonrasında için daldırdığınız metrede FG ve OG hava değerlerini hesaplayın. Böylece karar verebilirsiniz.
Butik ev yapımı bira da bir diğer sorun ise hava kilidi taşması. Böyle bir durumla karşılaşırsanız hava kilidini çıkartın. Serum hortumunu su dolu bir kovaya batırabilirsiniz. Ancak bunları uygulasanız bile taşma durumu devam edebiliyor. Bu durum çoğunlukla buğday içkilerinde meydana gelmekte. Yaptığınız işlemleri iyice gözden geçirelim. Hızlıca kilidi çıkarın ardından arındırıcı su ile sanite edip takabilirsiniz.